Visie
5 min

Afvalenergiecentrales: van eindstation naar circulaire motor

thumbnail Afvalenergiecentrales: van eindstation naar circulaire motor
Geschreven door:
Jouke Elsinga
Afvalverwerkers worden vaak gezien als de laatste halte voor afval: wat niet te recyclen is, wordt verbrand. Maar wat als ze juist een startpunt kunnen zijn voor een circulaire economie? De technologie is er, de wetgeving beweegt mee, en de urgentie is duidelijk. Nu is het tijd voor actie. Als CEO van Repaid zie ik van dichtbij hoe groot de potentie is. Maar dan moeten de rokende schoorstenen wel steeds meer plaatsmaken voor innovaties die bijdragen aan de groene toekomst waar we naartoe willen. Waar we naartoe moeten.

Innovatie binnen de AEC-muren

Een innovatief voorbeeld van hoe afvalenergiecentrales (AEC's) kunnen bijdragen aan verduurzaming is de samenwerking met Repaid. Wij hebben technologie ontwikkeld voor de recycling van luiers en incontinentiemateriaal. Deze afvalstromen vormen maar liefst 8% van al het restafval en worden vaak verbrand, wat leidt tot CO₂-emissies en grondstofverlies. Repaid's gepatenteerde technologie maakt het mogelijk om 95% van de grondstoffen terug te winnen en bespaart 964 kg CO₂-equivalenten per ton luierafval.

De technologie van Repaid is modulair en kan als een 'legoblokje' worden geïntegreerd in bestaande AEC's. Dit biedt afvalverwerkers de mogelijkheid om hun processen te verduurzamen en bij te dragen aan de circulaire economie. In samenwerking met afvalenergiecentrale ARN in Nijmegen is de eerste luierrecyclingfabriek ter wereld gerealiseerd, met een capaciteit van 15 kiloton per jaar.

De rol van de Clean Industrial Deal

Deze ontwikkelingen sluiten naadloos aan bij de recent gepresenteerde Clean Industrial Deal (CID) van de Europese Unie, waarin circulariteit en 'decarbonization' centraal staan. Een van de doelen is om in 2026 de Circular Economy Act (CEA) aan te nemen om de circulaire transitie te versnellen en ervoor te zorgen dat schaarse materialen efficiënt worden gebruikt en hergebruikt. Het streven is om in 2030 24% van de materialen circulair te gebruiken (CMUR). Nederland loopt voorop met nu al een CMUR van meer dan 24%, wat kansen biedt voor de export van Nederlandse technologieën zoals die van Repaid.

Katalysator voor verandering

De technologie van Repaid sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de Clean Industrial Deal. Door luiers te recyclen en grondstoffen terug te winnen, dragen afvalenergiecentrales bij aan de vermindering van afval en CO₂-uitstoot. Bovendien helpt deze technologie bij het verminderen van de afhankelijkheid van primaire grondstoffen die veelal uit andere continenten geïmporteerd worden, wat essentieel is voor een circulaire economie.

Met een CMUR van meer dan 24% loopt Nederland voorop in Europa. Die koppositie moeten we benutten.
https://repaid.ams3.digitaloceanspaces.com/d8371b22648defc1fd173596c3471ff2.jpg headshot
Jouke Elsinga
CEO Repaid

Tijd voor een mentaliteitsverandering

Bij Repaid zijn we ervan overtuigd dat samenwerking de sleutel is. Afvalenergiecentrales hebben de infrastructuur en de schaal om impact te maken. Wij kunnen samen met onze partners de technologie realiseren om waardevolle materialen uit gebruikte luiers te halen. Samen kunnen we een gesloten kringloop creëren en bijdragen aan de Europese doelstellingen voor circulariteit en decarbonisatie.

Daarnaast moeten we als Nederland onze koppositie benutten. Met een CMUR van meer dan 24% lopen we voorop in Europa. Dit biedt kansen om onze technologie internationaal uit te rollen en andere landen te helpen hun recyclingcapaciteit te vergroten. Maar daarvoor is politieke steun en investeringsbereidheid nodig.

De Clean Industrial Deal biedt hiervoor een uitgelezen kans. De harmonisatie van de 'end of waste'-criteria en stimulerende maatregelen voor recyclingcapaciteit kunnen de transitie versnellen. Afvalenergiecentrales kunnen hierin een cruciale rol spelen en hun CO2-emissies flink verminderen, mits het investeringsklimaat veilig is voor innovatie.

Het is dus tijd om afscheid te nemen van het vervuilende imago van afvalenergiecentrales, en hen te transformeren naar de motor van de circulaire economie. Samen kunnen we de CO₂-uitstoot van onze collectief gebruikte fossiele producten verminderen, waardevolle grondstoffen herwinnen en bijdragen aan een duurzame toekomst. De technologie is er. De ambitie is er. Nu is het aan de sector en de politiek om door te pakken.

Pagina delen: